Ledig stilling: Har du sygeplejefaglig baggrund og erfaring med regulatorisk arbejde indenfor medicinsk udstyr? Så har vi måske en stilling til dig.

QA & RA Update

Hvor QA & RA folk får deres nyheder om medicobranchen

Få direkte opdateringer fra os din indbakke 1 x måned.

Certification symbols

Hold dig opdateret med seneste nyt fra Medicobranchen

Når du tilmelder dig, modtager du en skræddersyet mail 1 x hver måned med:

  • Aktuelle emner i forhold til regulatoriske opdateringer om medicinsk udstyr – så du hele tiden kan være på forkant med krav i standarder og forordninger.
  • Adgang til skabeloner og værktøjer, der kan lette dit arbejde omkring det regulatoriske i din hverdag.
  • Relevante MDCG (Medical Device Coordination Group) opdateringer
  • Invitationer til vores forskellige kurser og webinarer – som kan øge din ekspertise inden for kvalitetsarbejde.

QA & RA Update

Emner fra tidligere udgaver

Ved EPSCO-mødet den 3. december 2024 udtrykte en række europæiske lande behovet for en grundlæggende revision af MDR og IVDR. Danmark var blandt de lande, der pressede på for hurtige og ambitiøse tiltag.
 
Under mødet med EU’s 27 sundhedsministre fremhævede den nye sundhedskommissær Olivér Várhelyi medicobranchen som en af de mest innovative sektorer i Europa. Han understregede, at MDR og IVDR ikke må hæmme branchens konkurrenceevne eller adgangen til innovativt medicinsk udstyr gennem unødvendigt byrdefulde procedurer.
 
Danmark valgte ikke at støtte det fælles papir, som Frankrig og Tyskland havde udarbejdet i samarbejde med flere andre lande, da de konkrete forslag ikke blev betragtet som tilstrækkeligt ambitiøse. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde bekræftede Danmarks fulde støtte til en revision af MDR og IVDR, men påpegede, at der er behov for mere ambitiøse tiltag. Hun fremhævede, at de nuværende forskrifter medfører høje omkostninger og bureaukrati, hvilket ikke står mål med værdien for patienterne.
 
Olivér Várhelyi erkendte udfordringerne ved implementeringen af MDR og IVDR og understregede, at det nu er en bunden opgave for Europa-Kommissionen at revidere dem hurtigst muligt. Det byder vi her QA MED Solutions meget velkommen og håber, at denne opgave får første prioritet.
ECHA (European Chemicals Agency) har sammen med Danmark og fire andre EU-lande den 20. november 2024 udsendt en opdatering, der åbner mulighed for undtagelser i forbindelse med udfasningen af PFAS i medicinsk udstyr.
 
I marts 2023 præsenterede ECHA et lovforslag, som foreslår en fuld udfasning af alle typer PFAS i medicinsk udstyr, efter initiativ fra Danmark, Sverige, Norge, Holland og Tyskland. Forslaget indeholder to udfasningsprofiler: en på 18 måneder og en på op til 13,5 år, hvor de fleste typer medicinsk udstyr er omfattet af den kortere periode.
 
Opdateringen tager højde for de mere end 5300 høringssvar, bl.a. fra medicobranchen. Den anerkender behovet for undtagelser fra restriktionerne, især når der ikke findes passende alternativer til visse medicinske produkter. Det er vi meget taknemmelige for.
 
Hovedpointerne i opdateringen inkluderer:
  1. Miljøhensyn forbliver prioritet, men der tages også hensyn til forsyningssikkerheden for medicinsk udstyr.
  2. Der er behov for undtagelser eller alternative restriktioner især i sektorer som medicinsk udstyr.
  3. Forbedret viden om brugen af PFAS i forskellige industrier er blevet identificeret.
Den videre proces vil inkludere løbende møder, hvor medicinsk udstyr tidligst vil blive behandlet i sommeren 2025.
 
sidste QA & RA Update kunne vi fortælle, at der endelig var kommet opdateringer fra Europa-Kommissionen, der havde offentliggjort et Q&A-dokument vedrørende artikel 10a i MDR, som belyser notifikationsforpligtelser i forbindelse med afbrydelse eller ophør af levering af medicinsk udstyr. Men vi var mange, der stod tilbage med spørgsmål omkring implementeringen af artikel 10a. Nu har Europa-Kommissionen omsider offentliggjort en ‘Manufacturer template’, som du som fabrikant skal benytte dig af.
 
EU-kommissionen Q&A-dokument, der omhandler den gradvise udrulning af Eudamed i henhold til MDR og IVDR. Dokumentet belyser de praktiske aspekter af Eudamed’s implementering, herunder betydningen af at informere om afbrydelser eller ophør af levering af medicinsk udstyr, samt overgangsregler for visse in vitro-diagnostiske produkter.
Dette dokument giver værdifuld indsigt i de udfordringer, som aktører i branchen står over for, når de skal tilpasse sig det nye system. Det understreger, hvordan virksomheder er forpligtede til at sikre klar kommunikation om eventuelle forsyningsproblemer, hvilket er essentielt for at opretholde sikkerheden for brugerne af medicinsk udstyr.
 
Medicovirksomheder står over for en vigtig opgave, og den haster, hvis du ikke er nået til det endnu. Opgaven lyder på at finde ud af, om I er omfattet af NIS2 eller ej. Er din virksomhed omfattet, og er du ikke gået i gang, har du travlt. Direktivet træder i kraft i juli 2025. Derfor er første opgave at finde ud af, om din virksomhed er omfattet eller ej.
 
EU skelner mellem det, de kalder for væsentlige enheder, altså virksomheder i sektorer med samfundskritisk infrastruktur, og så vigtige enheder, altså virksomheder i andre kritiske sektorer.
 
Væsentlige enheder:
Enheder, som fremstiller medicinsk udstyr, som anses for at være kritiske i en folkesundhedsmæssig krisesituation (bilag 1, punkt 5, femte led).
 
Vigtige enheder:
Enheder, der fremstiller medicinsk udstyr og medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik – det vil sige alle virksomheder, der er omfattet af MDR og IVDR (bilag 2, punkt. 5a).
 
Minimumskrav:
NIS2 direktivet omfatter alle virksomheder, der enten er defineret som væsentlige eller vigtige enheder og lever op til en eller flere af følgende krav: Mere end 50 ansatte, mere 10 mil EUR i omsætning eller 43 mil EUR i balance.
 
Undtagelse i forhold til minimumskrav:
Hvis din virksomhed er en væsentlig enhed, men ikke opfylder minimumkravene, så anses virksomheden for at være en vigtig enhed. Det betyder, at selvom din virksomhed ikke lever op til kravene for væsentlige enheder, vil du med stor sandsynlighed skulle leve op til NIS2 kravene for vigtige enheder.
 
Der er mange gode ressourcer derude, hvor du kan læse mere om NIS2, blandt andet denne gode artikel: https://www.cyberpilot.io/da/cyberpilot-blog/hvad-er-nis2-og-hvordan-vil-det-paavirke-din-organisation
 
Endelig er der kommet opdateringer fra Europa-Kommissionen efter en længere periode med venten. De har netop offentliggjort et Q&A-dokument vedrørende artikel 10a i MDR, som belyser notifikationsforpligtelser i forbindelse med afbrydelse eller ophør af levering af medicinsk udstyr.
 
Dette dokument giver indsigt i de praktiske udfordringer, der er forbundet med implementeringen af artikel 10a, herunder krav til notifikation vedrørende specifikt medicinsk udstyr og in vitro-diagnostisk udstyr.
 
Det bør dog nævnes, at der stadig er betydelige udfordringer i forhold til implementeringen af artikel 10a, som træder i kraft den 10. januar 2025. Det nyeste Q&A-dokument er sandsynligvis blot det første skridt, og vi håber, at kommende versioner vil adressere de praktiske problemer, som mange i branchen står over for.
 
NIS2 er et EU-direktiv, der fastlægger foranstaltninger til sikring af et højt fælles cybersikkerhedsniveau i EU. Formålet med NIS2-direktivet er at styrke og ensarte cybersikkerheden og modstandsdygtigheden overfor cybertrusler på tværs af EU for virksomheder inden for en lang række sektorer og for offentlige myndigheder, som anses for at være kritiske for økonomien og samfundet. Langt størstedelen af medicobranchen bliver direkte eller indirekte omfattet af NIS2. For nyligt meldte ministeren for samfundssikkerhed og beredskab datoen ud for ikrafttrædelse af NIS2-loven, og meldingen lyder, at vi kan forvente, at den her i Danmark træder i kraft den 1. juli 2025. Det betyder med andre ord, at de fleste af os skal igang allerede med de indledende øvelser.
 
Du kan læse mere om NIS2 hos Center for Cybersikkerhed her: https://www.cfcs.dk/da/om-os/nis2
Onsdag den 23. oktober blev en virkelig vigtig dag for den europæiske medicobranche. Her vedtog Europa-Parlamentet en resolution med titlen “Akut behov for revision af medicinsk udstyrsforordning.” Og vi siger her fra QA MED Solutions på vegne af vores hårdtarbejdende kunder: Tak. 🙏
 
Det primære formål med resolutionen er at sikre europæiske medicovirksomheders konkurrencekraft og støtte patienters adgang til innovativt medicinsk udstyr. Og der skal fart på, i følge Parlamentet, der opfordrer Europa-Kommissionen til at præsentere konkrete løsninger inden udgangen af første kvartal 2025. Dette er afgørende for at tackle de mest presserende udfordringer og flaskehalse i implementeringen af MDR og IVDR, som i øjeblikket skubber udviklingen af innovative sundhedsteknologier mod USA og Asien.
 
Et af hovedfokuspunkterne i resolutionen er udover konkurrencerkraft, at udfordringerne med at navigere i det regulatoriske felt kan være så mange, at det i sær for SMV’segmentet kan resultere i problemer med at kunne blive ved med at levere livreddende medicinsk udstyr og begrænse patienters adgang til innovative hjælpemidler.
 
Den 16. oktober offentliggjorde MDCG den reviderede vejledning om “anvendelse af MDR-krav på ‘legacy-enheder’ og på produkter, der blev markedsført før 26. maj 2021 i overensstemmelse med direktiv 90/385/EØF eller 93/42/EØF”, som første gang blev udgivet i oktober 2021.
 
Vejledningen giver retningslinjer for producenter af legacy-enheder, der markedsfører deres produkter under MDR. Specifikt tilbyder bilaget til MDCG 2021-25 Rev.1 en ikke-udtømmende liste over de MDR-krav, der gælder for legacy-enheder.
 
Ændringerne, som opsummeret på side 2 i den reviderede vejledning, vedrører primært afsnit 3.1, 3.2 og 4 og giver afklaring om følgende punkter:
  • Artikel 19 i MDR gælder ikke for legacy-enheder
  • Anvendelse af overgangsbestemmelserne på systemer og procedurepakker, hvor en erklæring er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 12(2) i MDD
  • Kravet om at etablere et QMS i overensstemmelse med artikel 10(9) i MDR
 
Alt i alt henvender den reviderede vejledning sig primært til producenter af legacy-enheder og har til formål at støtte dem i at opfylde kravene i MDR.
 
EUDR er en ny forordning, der primært kræver, at produktionen af soja, palmeolie, kaffe, kakao, naturgummi, kvæg og træ sker uden skovrydning eller forringelse af skove. Formålet med forordningen er at sikre, at forbrugere i EU kan købe produkter, der ikke bidrager til global skovrydning eller skovforringelse. Dermed skal forordningen medvirke til at mindske klimaforandringer og tab af biodiversitet på verdensplan.
 
Datoen for hvornår virksomheder skal leve op til forordningens forpligtelser afhænger af virksomhedens størrelse. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest finder ud af, om du som virksomhed er omfattet af EUDR-forordningens forpligtelser. Hvis det er tilfældet, bør du undersøge, om din virksomhed kategoriseres, som en stor virksomhed, en SMV eller en mikrovirksomhed, da det har betydning for, hvordan virksomheden er omfattet af EUDR.
 
De vigtigste og fastlagte deadlines for EUDR:
30. december 2024: Store- og mellemstore virksomheder.
29. juni 2025: Mikro- og små virksomheder.
OBS: Kommisionen har dog indsendt et forslag om, at disse deadlines forlænges med et år, og det er sandsynligt, at forslaget går igennem – vi afventer dog endelig bekræftelse på dette.
 
Vi anbefaler, at du går ind på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor du kan finde god information om EUDR lige her: https://mst.dk/erhverv/groen-produktion-og-affald/skovbrug/eu-forordningen-mod-global-skovrydning-og-skovforringelse-eudr
Den 28. juli 2023 blev de nye EU-batterireguleringer offentliggjort, og fra den 17. august 2023 trådte de i kraft. Disse reguleringer er væsentlige for dig, der producerer, importerer og distribuerer medicinsk udstyr, der anvender batterier, og du leverer dem som en del af udstyret
 
Fra 18. august 2024 blev det obligatorisk at overholde nye sikkerhedskrav for stationære batterier og genopladelige industrielle batterier, som også gælder for medicinsk udstyr. Det er derfor vigtigt, at man sikrer, at produkter lever op til de opdaterede standarder for sikkerhed og ydeevne for at undgå potentielle komplikationer i godkendelsesprocessen.
 
Desuden vil kravene om økonomisk ansvar og korrekt affaldshåndtering af batterier træde i kraft. Man skal derfor forberede sig på at implementere systemer til at sikre korrekt håndtering af batterier i slutningen af deres livscyklus.
 
Fra 18. august 2025 skal virksomheder også opfylde kravene om due diligence i forsyningskæden, hvilket kræver sporbarhed af råmaterialer og ansvarlig indkøb af batterier.
 
Endelig, fra 18. februar 2027, skal der implementeres et “batteripas” for genopladelige industrielle batterier, hvilket kræver dokumentation og sporbarhed for batterierne i de medicinske produkter.
Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om disse reguleringer for at sikre overholdelse og forberede sig på de kommende krav. Hvis I har spørgsmål eller har brug for assistance, er I velkomne til at kontakte os.
 
Vi har kigget nærmere på de seneste MDCG-dokumenter og den planlagte liste over fremtidige dokumenter. Det står klart, at MDCG fortsat er bagud med at udgive nødvendige retningslinjer, hvilket skaber pres på hele systemet.
 
Samtidig er der også et betydeligt pres på de bemyndigede organer, der arbejder hårdt for at imødekomme kravene fra de nye forordninger. Mange virksomheder oplever forsinkelser i deres ansøgninger og godkendelsesprocesser, hvilket kan være frustrerende.
 
Vi anbefaler derfor, at alle udviser tålmodighed i denne periode, da både MDCG og de bemyndigede organer arbejder intensivt på at håndtere det øgede pres. Det er vigtigt at være opmærksom på, at denne situation kan påvirke tidslinjerne for jeres egne projekter og godkendelser.
 
Hold øje med fremtidige opdateringer, og tøv ikke med at kontakte os, hvis I har spørgsmål eller brug for assistance i denne udfordrende tid.
Som producent af medicinsk udstyr skal du nu være opmærksom på nye krav vedrørende forsyningsafbrydelser under MDR og IVDR. EU har indført en opdatering, der pålægger producenter at rapportere forventede forstyrrelser i leveringskæden, som kan påvirke patientsikkerheden. Dette er især relevant for udstyr, der bruges i kritiske behandlinger, hvor manglende adgang kan få alvorlige konsekvenser for sundhedsvæsenet.
 
De nye regler, der blev vedtaget i juli 2024 som en del af EU’s opdateringer til den eksisterende lovgivning, er designet til at forbedre forsyningssikkerheden og sikre, at sundhedssystemer på tværs af EU kan forberede sig på eventuelle mangel-situationer. For danske producenter betyder det, at der skal være større fokus på risikostyring og planlægning af forsyningskæder, samt en tættere dialog med både myndigheder og leverandører.
 
 
Der er udkommet et opdateret guidance dokument til dem, der har medicinsk udstyr indeholdende ftalater. Dette dokument med nye vejledninger erstatter vejledningerne om ftalater, der blev offentliggjort i 2019, i henhold til MDR Annex I, Kapitel II, Afsnit 10.4.3, som angiver, at vejledningerne skal opdateres mindst hvert femte år, afhængigt af den nyeste videnskabelige dokumentation.
 
 
Lige inden vi lukkede ned til sommerferien afholdt Den europæiske kommission ledsaget af Medtech Europe et webinar om status på implementering af MDR og IVDR. Vi er i skrivende stund i gang med at dykke ned i detaljerne fra webinaret, så vi er 100% opdateret i forhold til vores kunders arbejde med at leve op til MDR.
 
 
I marts 2023 blev forordning (EU) 2023/607, som ændrer MDR, offentliggjort og trådte i kraft med det samme. Inden den 26. september 2024 skal du have indgået en skriftlig aftale i henhold til MDR med et bemyndiget organ. Desuden skal den relevante overvågning af de legacy-enheder, du ønsker at fortsætte med at markedsføre, være overført til det bemyndigede organ, som du har aftalen med.
 
Fristen den 26. september nærmer sig hurtigt. Vi opfordrer dig til at tage kontakt til os ved at ringe på telefon +45 5360 5885 eller skrivet til info@qamed.dk hurtigst muligt, hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med denne deadline. Vi sidder klar til at hjælpe dig i mål.
EUDAMED er et IT-system, der udvikles af EU-Kommissionen. Formålet er at indsamle, behandle og formidle oplysninger om medicinsk udstyr/IVD’er. EUDAMED har til hensigt at øge gennemsigtigheden ved at give offentligheden og sundhedspersonale bedre adgang til information og ved at styrke samarbejdet mellem EU’s medlemsstater.
 
Der er blevet udgivet et nyt udkast til udrulningen af EUDAMED, som forlænges til 2027, hvilket vil være ti år efter, at forordningerne blev udstedt.
 
Nogle af modulerne er allerede tilgængelige og kan bruges frivilligt. Ifølge de oprindelige krav i MDR og IVDR bliver brugen af EUDAMED først obligatorisk, når alle moduler er fuldt ud funktionelle, hvilket i følge den Europæiske kommision først sker i 2029.
 
 
 
Vejledningen om reklame for medicinsk udstyr var efterhånden 10 år gammel. Derfor er vi glade for, at Medicoindustriens har bedt Lægemiddelstyrelsen om at opdatere vejledningen. Vi rådgiver selvfølgelig også vores kunder i at markedsføre sig lovligt, og vi er begejstrede for den nye vejledning. Der er nogle punkter i den nye vejledning, medicovirksomheder bør være særligt opmærksomme på.
 
Hvis for eksempel en ansat i en medicovirksomhed deler eller liker en annonce om virksomhedens medicinske udstyr, eller hvis den ansatte for eksempel deler og liker andet materiale, der indeholder anprisninger eller anden positiv omtale af det medicinske udstyr, på et socialt medie, kan det efter en konkret vurdering blive betragtet som reklame for produktet, selvom den pågældende handler på eget initiativ. Det kan være en god ide at sikre, at alle i virksomheden er opmærksomme på det.
 
Derudover gælder vejledningen fremover også  produkter uden et medicinsk formål. Det vil sige, at produkterne i Annex XVI er omfattet af reklamereglerne for medicinsk udstyr. Medicoindustrien fremhæver også, at Influencere fremover også bliver gjort ansvarlige, og at Lægemiddelstyrelsen i særlige tilfælde kan tillade omtale af alvorlige sygdomme.
Tak til Medicoindustrien for at skabe bedre rammer for branchens mulighed for at reklamere lovligt.
 
Så er der en ny update af MDCG 2022-4 Rev 2 Guidance on appropriate surveillance regarding the transitional provisions under Article 120 of the MDR with regard to devices covered by certificates according to the MDD or the AIMDD.
 
Ændringen indeholder de nye datoer for udvidede overgangsperioder.
 
Du finder den reviderede MDCG her:
 
Hvis du allerede har et kvalitetsledelsessystem, der har sikret overholdelse af det tidligere direktiv, så giv dig selv lov til at læse til slutningen af ovenstående MDCG, da der her er et link til sammenligningen med MDD og MDR. Det kan du måske bruge det til din GAP analyse.
 
OBS:
Hvis du foretrækker at læse den på dansk, får du adgang til det på QA MED Academy lige her.
Der er et stort fokus i sundhedsvæsenet på at nedbringe mængden af plastik. Det er positivt for os alle og for vores fælles planet. Det er et også et fokus hos vores kunder. Men det er vigtigt, at det ikke går ud over produktsikkerheden og i sidste ende patienternes sikkerhed. Derfor har Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) hos Statens Serum Institut (SSI) også været ude og gøre opmærksom på, at det ikke er lovligt at genanvende medicinsk engangsudstyr som for eksempel respiratorslanger anvendt til anæstesi, da risikoen for at overføre smitte og beskadige udstyret er for stort.
 
Vi går ud fra, at der på sigt bliver en mulighed for, at engangsudstyr må genanvendes, hvis det er i overensstemmelse med Lægemiddelstyrelsen regler og EU-retsforskrifter altså MDR om genanvendelse af engangsudstyr. Som det er lige nu, er det ikke lovligt at genanvende engangsudstyr.
 
Læs uddrag om emnet fra CEI-NYT uge 22, 2024 her:
Forordningen – MDR åbner op for, at man kan genbruge engangsudstyr. Det kaldes reprocessing og er ikke det samme som Reuse. Reuse er, når udstyr er tiltænkt flergangsbrug.
 
Hvis du vil genbruge engangsudstyr, er det op til myndighederne i det pågældende land, om de godkender det eller ikke. I Danmark må vi ikke genbruge engangsudstyr, men hvis du sælger dit engangsudstyr til et andet land, er det værd at tjekke, om det er tilladt at genanvende engangsudstyr i dette land.
 
Du kan læse mere i EU’s egen beskrivelse af forskellen mellem reprocessing og reuse her:
Måske er du helt med på, hvad harmoniserede standarder er – måske er det sort snak for dig. Uanset om det er det ene eller det andet, så er harmoniserede standarder interessant for dig, der arbejder med medicinsk udstyr.
 
Du bruger med sikkerhed allerede standarder i dit arbejde. Uanset om de er harmoniserede eller ej, er det en rigtig god ide. Når en standard bliver harmoniseret op imod en forordning, betyder det, at du ved at leve op til standardens krav, samtidig påviser overholdelse af forordningen – altså lovgivningen. Det betyder dog ikke, at det er lov at leve op til standarden, det betyder blot at du får en genvej til at påvise overholdelse af lovgivningen.
Det er lettere at leve op til en standard end selv at skulle påvise overholdelse hver gang – lidt ligesom at opfinde den dybe tallerken igen.
 
Nu er yderligere standarder blevet harmoniseret, og du finder de nye harmoniserede standarder her:
 
Listen er dog stadig lang i forhold til at komme helt med i forhold til harmonisering af alle relevante standarder for medicinsk udstyr. Men et tip fra vores side er, at du kan bruge annex ZA i standarderne for at se, hvordan de er harmoniserede.
 
Her finder du den komplette liste af alle harmoniserede standarder i forhold til MDR:
I april måned i år godkendte Europa-Parlamentet en forlængelse af overgangsperioden for IVDR legacy-enheder og indførte en gradvis implementering af EUDAMED.
 
De første EUDAMED-moduler forventes at blive obligatoriske i 2025, hvilket markerer en væsentlig ændring fra den nuværende model, hvor alle moduler skulle være operationelle, før de blev obligatoriske. Disse moduler inkluderer Actors, UDI/Devices og Notified Bodies/Certifikater.
 
Med støtte fra Europa-Kommissionen og EU-Rådet får IVDR legacy-enheder mere tid til at overholde IVDR-kravene: 2027 for klasse D, 2028 for klasse C og 2029 for klasse B samt steril klasse A.
Den formelle godkendelse forventes afsluttet i maj, hvor det vil blive offentliggjort officielt fra EU’s side.
 
Vi holder selvfølgelig løbende øje med offentliggørelsen af ændringerne og informerer vores kunder løbende om dette.
 

Der er travlhed hos MDCG. Der er rigtigt mange guidance dokumenter, der er ved at blive udarbejdet. Vi holder løbende øje med de dokumenter, der bliver opdateret og udarbejdet. Specielt ser vi frem til at læse om det PMS guidance dokument, de arbejder med lige nu. Vi ved, hvor godt det er for vores kunder at have en en god guide at bruge, når de skal kaste sig ud i at lave deres første PMS (uanset om de gør det på egen hånd eller med os ved deres side).

Du kan se en oversigt over det, MDCG arbejder på og planlægger at arbejde lige her: https://health.ec.europa.eu/document/download/f588a5c8-57af-48aa-808f-1d9c02f4925a_en?filename=mdcg_ongoing-guidance_0.pdf&prefLang=da

Patientsikkerheden bør altid komme først før alle andre hensyn. Derfor er det også en positiv ting, at kravene for at få et CE-mærke af medicinsk udstyr er tårnhøje. Det skal vi som branche støtte op om.

Men de nye regler og efterlevelsen af dem har været præget af bøvl, snørklede arbejdsgange og uforbeholden lang ventetid, hvilket kan bremse både innovationslyst og arbejdsgange hos europæiske producenter af medicinsk udstyr.

Det skriver Lars-Christian Brask, Liberal Alliance, og Thomas Gabriel, Cook Medical Denmark, Bjæverskov om i Sjællandske nyheder. Vi kunne ikke være mere enige, og vi mener også, at det er på høje tid at råbe politikerne op, så vi som branche får lettere ved at efterleve kravene og drive forretning.

Her kan du læse den fulde artikel i Sjællandske nyheder:
https://www.sn.dk/sjaelland/godkendelse-af-medicinsk-udstyr-drukner-i-bureaukrati/

har fået et bemyndiget organ til certificering af medicinsk udstyr. 🥳 Med det nye bemyndiget organ, TÜV SÜD Danmark ApS, kan medicinsk udstyr nu endelig blive certificeret på dansk jord. Det informerer Lægemiddelstyrelsen om i en pressemeddelelse. TÜV SÜD Danmark er udpeget til at certificere medicinsk udstyr inden for 39 udstyrskoder.

Læs pressemeddelelsen fra Lægemiddelstyrelsen her:
https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/nyheder/2024/danmark-har-faaet-et-bemyndiget-organ-til-certificering-af-medicinsk-udstyr/

Læs mere om de 39 udstyrskoder i den europæiske database NANDO her:
https://webgate.ec.europa.eu/single-market-compliance-space/#/notified-bodies

Få direkte updates fra os på QA & RA området direkte i din indbakke hver måned.